Press "Enter" to skip to content

Unde începe și unde se termină retorica ipocrită relativă la suveranitate? (Daniel Uncu)

ÎNCEPE, în locul în care suveranitatea este dinadins confundată cu izolaționismul. În locul în care patriotismul fast este dinadins confundat cu naționalismul isteric, belicos, distructiv. În locul în care, suveranitatea este invocată ca argument al salvgardarii corupției endemice de partid și de stat. În locul în care dictaturile își argumentează asasinatele domestice în fața instanțelor internaționale, prin sintagma „neamestec în treburile interne ale țării”. În locul în care orice alteritate este zdrobită, uneori însângerat precum în fosta Yugoslavie, sub cizma criminală a purității etnice. În locul în care, orice analfabetism neaoș, orice impotențe tehnice, științifice, intelectuale, administrative, culturale, sportive, socio-politice, educaționale, sunt escamotate sau cosmetizate de fardul suveranist.

SE SFÂRȘEȘTE, în locul unde suveranitatea este înfierată proletar de trompetele Noii Stângi europene, care propovăduiesc deconstrucția identitară și statală a țărilor Uniunii Europene. În locul în care, suveranitatea unor țări membre este mai presus de suveranitatea altor țări membre, iar dublul standard face regula. În locul în care, ceea ce pentru Germania este permis, pentru Franța acceptabil, pentru Olanda fezabil sau pentru Austria rezonabil, pentru alte state este inacceptabil. În locul în care corupția unor înalți demnitari unionali, cu interese de miliarde de euro în diverse multinaționale sunt ignorate de Parchetul European. În locul în care retorica și politicile abuzive ale integrării depline într-o și mai uniformizată Europă unională se dovedește a fi o formulă discriminatorie la adresa unor state „neînregimentate pe deplin” , precum Polonia sau Spania sau Italia sau România. În locul în care suveranismul energetic desfrânat al Germaniei și al altor țări pline de fornăitoare exigențe integratoare în „aquis-ul comunitar” au creat și întreținut Leviathanul Moscovit și care se confruntă ele însele cu grave derapaje de la mult trâmbițatul „aquis”.

Cum putem măcar atenua această stare de ipocrizie sufocantă, care folosește în mod insalubru, manipulativ, principiul suveranității?

Prin revenirea la principiile părinților fondatori ai Uniunii Europene, principii dezvoltate și rafinate prin Declarația de la Paris din 2017.

(text publicat cu acordul autorului)

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© 2023 clubulconservatoriasi.ro - Toate drepturile rezervate